Search
× Search
Language
Menu
  1. Κεντρική Σελίδα
  2. Γνωρίστε τη Λευκάδα
  3. Lefkada Guide App
  4. Lefkada Guide News
  5. Επικοινωνία
Minimize

Κρασί - Λικέρ

Κρασί - Λικέρ
LefkadaGuide

Κρασί - Λικέρ

Βερτζαμί, βαρδέα, γιοματάρι, κεροπάτι, λάγκερο, μαύρο γλυκό, άσπρο μοσχάτο: οι ποικιλίες δεν έχουν τελειωμό. Το κρασί της Λευκάδας είναι ονομαστό ήδη από την αρχαιότητα αφού οι κάτοικοι του νησιού ασχολήθηκαν από τότε με την αμπελοκαλλιέργεια δουλεύοντας την ορεινή, άγονη γη και παράγοντας λευκά και ερυθρά κρασιά με ζωηρά χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αυτά ύμνησαν ακόμη και αρχαίοι συγγραφείς στα έργα τους, όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφιστές». Σήμερα τα υμνούν επισκέπτες και ντόπιοι οι οποίοι τα απολαμβάνουν σε μορφή χύμα ή εμφιαλωμένα από τα δεκάδες οινοποιεία που λειτουργούν στο νησί και παράγουν ερυθρά, λευκά, ροζέ, ξηρά και ημίγλυκα κρασιά.

Το ΤΑΟΛ, το Ταμείο Άμυνας Οινοπαραγωγών Λευκάδας ιδρύθηκε το 1915 και λειτουργεί μέχρι σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία του νησιού: τη «Λευκαδίτικη Γη» του Δημήτρη Ρομποτή, το οινοποιείο των Σολδάτου-Αργυρού «Πλαγιές Λευκάδας»,  την Οινοποιία Λευκάδας του Αλέξη Λογοθέτη, το «Σύφλογο» της Μαρίας Παπανικολοπούλου, κ.α

Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι το σκούρο κόκκινο «Βερτζαμί» το οποίο ήρθε στο νησί κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ωστόσο μεγάλη καλλιέργεια έχει και η λευκή βαρδέα.  

Τι θα πιείτε; Οι ετικέτες είναι αμέτρητες αλλά οι επιλογές δεν σταματούν στο κρασί αφού στη Λευκάδα παράγονται και εξαιρετικά λικέρ όπως το ροζολί από την Ποτοποιία Φραγκούλη, η μέντα και το τριαντάφυλλο.


Print
6347 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Minimize

Κατηγορίες

Categories

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2013 Lefkada Guide