Βερτζαμί, βαρδέα, γιοματάρι, κεροπάτι, λάγκερο, μαύρο γλυκό, άσπρο μοσχάτο: οι ποικιλίες δεν έχουν τελειωμό. Το κρασί της Λευκάδας είναι ονομαστό ήδη από την αρχαιότητα αφού οι κάτοικοι του νησιού ασχολήθηκαν από τότε με την αμπελοκαλλιέργεια δουλεύοντας την ορεινή, άγονη γη και παράγοντας λευκά και ερυθρά κρασιά με ζωηρά χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αυτά ύμνησαν ακόμη και αρχαίοι συγγραφείς στα έργα τους, όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισ&